Kulinarne

Warto wybra─ç si─Ö do Francji, chocia┼╝by po to, aby pozna─ç jej kulinarne sekrety. Mo┼╝e inaczej. Kulinarnych sekret├│w, raczej si─Ö nie pozna, ale francuskie jedzenie najlepiej smakuje, w atmosferze i klimacie ┼Ťr├│dziemnomorskim. Pocz─ůwszy od knajpek na Placu Marsowym w Pary┼╝u, a sko┼äczywszy na zwyk┼éych restauracjach przy kurortach w zamorskich terenach francuskich. Co jest w tym takiego, ┼╝e nie mo┼╝emy tego pomin─ů─ç ? wino. Ale uwaga, we Francji panuje klimat, kt├│ry wr─Öcz unosi nas nad ziemi─ů, samym powietrzem. Je┼Ťli dodamy do tego wino, to najlepiej wieczorem, bo w dzie┼ä, ju┼╝ nic wi─Öcej nie zobaczymy. Recept─ů jest nie przesadza─ç. Trudno o to, je┼Ťli miejscowe wino jest takie wspania┼ée. Co jeszcze ? Sery. Francuskie sery znane na ca┼éym ┼Ťwiecie, powinny by─ç same w sobie pretekstem do wybrania si─Ö na ich degustacj─Ö i zabrania ze sob─ů do domu, jakiej┼Ť porcji. Je┼Ťli ju┼╝ o kulinariach mowa, to nie zapominajmy o tym, ┼╝e regiony francuskie s─ů bardzo bogate w ekskluzywne grzyby, czyli trufle. Francuzi z trufl─ů potrafi─ů zrobi─ç kulinarne wszystko, wi─Öc nie odmawiajmy, je┼Ťli jako danie dnia, zobaczymy specjalno┼Ť─ç szefa kuchni, czyli co┼Ť zwi─ůzanego z truflami. Je┼Ťli przyzwyczaimy si─Ö do ich smaku, nie b─Ödziemy chcieli je┼Ť─ç ju┼╝ nic innego a┼╝ do ko┼äca pobytu w tym pi─Öknym, s┼éonecznych regionie ze wspania┼é─ů atmosfera.

wycieczki